Oorlogs Museum

 

In Villa Hartenstein komen verhalen tot leven van Britse, Poolse en Duitse militairen. Het monumentale pand was tijdens de Slag om Arnhem (1944) het Britse hoofdkwartier. Ook burgers nemen een prominente rol in. Bekijk de collectie authentieke wapens, documenten en beelden maar ook de Airborne Experience. Alle zintuigen staan op scherp want je waant je letterlijk midden in de strijd!

In deze ondergrondse ruimte ervaar je op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem. Een ervaring die vele bezoekers sprakeloos liet. De geschiedenis komt tot leven door de realistische reconstructies en levensgrote filmfragmenten terwijl men zelf door de opeenvolgende hoofdstukken van de Slag om Arnhem loopt.

www.airbornemuseum.nl

 

 

Oorlog hoort in het museum. Dat is het motto van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum, dat één van de twee thema-musea van het Oorlogsmuseum is. In het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd. Daar ziet u hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren. Maar ook hoe de onderdrukte bevolking vindingrijk met beperkingen en tekorten omging. Er is aandacht voor het verzet in die tijd, maar ook voor de vervolging. En tenslotte natuurlijk ook voor de bevrijding met daarbij speciale aandacht voor de Slag om Overloon.

Wat is hier gebeurd?
In september 1944 bedacht Montgomery het aanvalsplan Market Garden. De combinatie van luchtlandingen bij Arnhem en het vrijmaken van een smalle corridor door Zuid-Nederland moest de verdere opmars naar Berlijn mogelijk maken. Dit plan slaagde maar half. De geallieerde troepen wilden hun corridor verbreden en versterken, maar de Duitse tegenstander probeerde daarentegen om de Geallieerden de pas af te snijden. Zij raakten slaags op 30 september in de buurt van Overloon. Duitse Panther tanks en Amerikaanse Sherman tanks bestookten elkaar onophoudelijk. Ongeveer een week later mengden zich ook Britse troepen in de strijd. Uiteindelijk duurde het bijna drie weken voordat Overloon en het zuidelijker gelegen Venray waren bevrijd. De Slag om Overloon staat bekend als de zwaarste tankslag die ooit op Nederlands grondgebied heeft plaatsgevonden. In het museum treft u nog diverse voertuigen uit die strijd aan, zoals een Duitse Panther tank, maar ook Britse en Amerikaanse tanks en kanonnen.

www.oorlogsmuseum.nl

 

 

 
Op 27 mei 1994 opende het Arnhems Oorlogsmuseum voor het eerst haar deuren voor het grote publiek.
Wat eens als hobby is begonnen, heeft nu vaste vorm gekregen in een uniek museum, zowel op lokaal, regionaal en (inter)nationaal niveau.
In 2014 is het museum 20 jaar op deze lokatie en dat gaan wij vieren met diverse extra evenementen en tentoonstellingen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Er komt een nieuw museum! Het Legermuseum in Delft en het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg worden samengevoegd tot het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM).

Visie

Het NMM wordt een toonaangevend museum over de krijgsmacht en zijn relatie tot de maatschappij in verleden, heden en toekomst. Het museum wordt gebouwd op de voormalige vliegbasis Soesterberg en opent de deuren in het najaar van 2014. De museale inrichting is verrassend en prikkelend. Het museumgebouw heeft internationale allure: stoer in eenvoud, rijk aan detaillering. Historische en natuurlijke elementen in het landschap worden hergebruikt in dienst van het verhaal. De flexibiliteit van het gebouw en het omliggende landschap zijn dusdanig, dat het Nationaal Militair Museum klaar is voor de museale en militaire ontwikkelingen van de komende 25 jaar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uit de geschiedenis ontstond een modern museum op één van de mooiste plekken van Nederland. Tussen heuvels en bossen is het verleden tot leven gebracht in het Bevrijdingsmuseum, ten zuidoosten van Nijmegen en Arnhem. In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de Bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bunkermuseum IJmuiden
Tijdens de Tweede Wereldoorlog achtte de Duitse bezetter IJmuiden van doorslaggevend belang voor het winnen van de oorlog. Het gebied (dat ook Driehuis, Velsen-Zuid, Velsen-Noord, een deel van Beverwijk, het Hoogoventerrein en Wijk aan Zee omvatte) kreeg in januari 1944 de status van Festung, Festung IJmuiden. De Festung IJmuiden moest het in de strijd drie maanden kunnen volhouden zonder bevoorrading en moest tot de laatste man en de laatste kogel worden verdedigd. Daarom werden er in en rond de Festung IJmuiden tal van verdedigingswerken gebouwd.

Aan landzijde werd de Festung begrenst door het zogeheten Landfront, een keten van tankgrachten, tankmuren, kunstmatige aangelegde steile duinen en drakentanden (puntige betonblokken) met daartussen tal van bunkercomplexen. Langs de kust bestond de verdediging uit het Seefront, een keten van kust- en luchtdoelbatterijen, die tesamen met versperringen op het strand een invasiemacht moesten kunnen tegenhouden. Onderdeel van dat Seefront was de Marine Küsten Batterie Heerenduin, dat gebouwd is in het gebied dat we tegenwoordig kennen als IJmuiden aan Zee en dat thans doorsneden wordt door de Badweg.
 

www.bunkermuseum.nl