Boeken
Ondergronds in het Soesterkwartier
Hoewel de Tweede Wereldoorlog grote verschrikkingen met zich meebrengt, gaat de Nederlandse bevolking niet bij de pakken neerzitten. Men komt in verzet, zo ook in Amersfoort. Een groep mannen en vrouwen verzet zich vanuit de Amersfo...ortse Westerkerk in het Soesterkwartier tegen de Duitse bezetting. Vanuit de nabijgelegen kosterswoning gaat een verzetsgroep onder leiding van Luit van der Weij, Kees de Jong en Gert-Jan van den Brink te werk. Het verspreiden van illegale lectuur, het veilig onderbrengen van onderduikers, het vervalsen van identiteitspapieren en het verduisteren van voedselbonnen behoren tot de verzetsdaden van deze groep dappere mensen.
In Ondergronds in het Soesterkwartier. Het geheim van de Westerkerk zijn dagboekfragmenten van leidend persoon binnen de verzetsgroep, onderwijzer Rien van Gent, gebruikt om de acties en belevenissen van de verzetsgroep te vertellen en te herinneren.
Deze uitgave wil de leden en koeriersters van de verzetsgroep eren en het gevecht tegen dictatuur, verraad en bezetting levend houden. Bij het boek is een dvd ingesloten waarop actuele en archiefbeelden te zien zijn. Ook worden drie leden van de verzetsgroep Westerkerk aan het woord gelaten.
Dit boek beschrijft voor het eerst de volledige geschiedenis van dit oord van verschrikkingen. Op basis van niet eerder geraadpleegd archiefmateriaal en vele getuigenissen wordt duidelijk waarom het kamp werd opgericht, wie voor het wrede regime verantwoordelijke waren, welke burgers erin terecht kwamen, hoe hun leven in gevangenschap eruitzag en wat de buitenwereld voor de gevangenen deden. Daarbij worden tal van nieuwe historische gegevens onthuld.
Kamp Amersfoort, het beruchte concentratiekamp van de Sicherheidsdienst in de jaren 1940-1945, is lange tijd relatief onbekend gebleven. Hoewel het al in 1947 als 'Nationaal Monument' werd aangewezen, lukte het maar niet om een goede gedenkplaats te creëren. De politieke achtergronden van de diverse groeperingen, die vooral naast elkaar en niet met elkaar streden voor de nalatenschap van het kamp, speelden daarbij vast een rol. Eigen ego's leken belangrijker dan een maatschappelijk dienstbetoon aan de slachtoffers. Pas na vijftig jaar kwam er een stichting die de belangen van alle oud-gevangenen en nabestaanden overkoepelend ging behartigen. Het resultaat mocht er zijn: Kamp Amersfoort werd weer een functionerend Nationaal Monument met een indrukwekkend bezoekerscentrum, waar waardevolle educatieve programma's als geschiedenis van toen doorgeven, met een boodschap voor vandaag. Wie de moeite neemt de ongelooflijke monumentaliseringsgeschiedenis van Kamp Amersfoort tot zich te nemen, trekt waardevolle lessen voor de toekomst, die in allerlei opzichten te gebruiken zijn. Respect voor de medemens is wat daarbij de boventoon voert.
Edmund Peter ‘Mom’ Wellenstein (1919) zat in het Delfts studentenverzet. Verdacht van illegale activiteiten werd hij door de bezetter opgepakt en gevangengezet in de strafgevangenis te Scheveningen: het Oranjehotel. In maart 1942 werd hij, op tweeëntwintigjarige leeftijd, naar het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort gebracht. Dit concentratiekamp, beter bekend als Kamp Amersfoort, was een ‘gemeen kamp’ onder SS-regime.
Na zijn kamptijd begon Wellenstein zijn ervaringen op te schrijven. Tijdens de oorlog nog voltooide hij zijn manuscript, waarvan getypte exemplaren vervolgens in de illegaliteit circuleerden. Eén exemplaar is recentelijk teruggevonden.
De tekst is zo indringend (helder, beschouwend, filosofisch, soms met ingehouden woede) geschreven dat hij nu, bijna zonder wijzigingen, integraal wordt uitgegeven. Wellenstein heeft oog voor detail, waardoor het dagelijkse kampleven pijnlijk duidelijk voorstelbaar wordt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb